About Contact &More NL ENG ONLINE TRAINING Login

Blog | Waarom geef ik mijn honden groente?

gezond groente May 13, 2020

Elke dag geef ik mijn 2 eigen honden Inghinn & Itayi verse groente bij hun vlees omdat ik van mening ben dat dit de kwaliteit van de voeding voor mijn honden verbetert en dus bijdraagt aan een betere gezondheid. Maar waarom is het dan zo goed om je hond ook groente te voeren?

Buiten het voordeel dat je met groente de voeding completer maakt, doet dit nog meer voor jouw hond. Verschillende studies hebben aangetoond dat het geven van groente – minimaal 3x per week – de kans op kanker bij honden aanzienlijk verkleint. In onderzoeken is aangetoond dat honden die groene bladgroente gevoerd kregen, 90% minder kans hadden om kanker te ontwikkelen. Honden die oranje en gele groente gevoerd kregen, hadden 70% minder kans op kanker!

Groente bevatten waardevolle voedingsstoffen voor je hond, zoals veel vitamines, mineralen, antioxidanten en vetzuren. Deze stoffen zitten niet altijd voldoende in de gewone voeding en bevatten onder andere extra vezels die goed zijn voor de darmflora.

Daarbij vindt al heel lang verarming van onze landbouwgrond plaats door te hoge productie waardoor onze grond uitgeput is en minder vitaminen en mineralen bevat in dan jaren geleden. Minder voedingsstoffen in onze grond, betekent ook minder voedingsstoffen in de planten, voeding voor dieren ( hele voedselketen) en dus in wat wij onze honden te eten geven. Het vlees dat wij nu aan onze honden geven, is van veel mindere kwaliteit dan vlees dat in het wild gevangen werd door de voorouders van onze honden. Daarom vul ik voor Inghinn & Itayi hun verse vlees elke dag aan met wat groente. Ook geef ik dagelijks natuurlijke supplementen, maar daar schrijf ik later nog een blog voor jullie over!

Honden mogen bijna alle groentes eten. Online kan je heel makkelijk checken welke groentes wel en niet geschikt zijn, maar kort kan je deze richtlijnen aanhouden:

  • ui en prei niet;
  • groente uit de nachtschadefamilie raad ik ook af, dit zijn aardappelen, paprika, tomaat en aubergine;
  • bij voorkeur geen zetmeel houdende groente als aardappel en knollen te geven.

Dagelijks geef ik 10% tot 15% groente van de totale hoeveelheid voer. Naar eigen inzicht kan je dit natuurlijk – passend bij jouw hond – aanpassen qua hoeveelheid of frequentie van geven. Bouw het langzaam op! Voordeel van dagelijks groente geven, vind ik dat mijn honden dan altijd ruwe vezels binnen krijgen die goed zijn voor de vertering en darmwerking. Natuurlijk kan je groente ook door de brokken van je honden doen. Je kan dan dezelfde verhouding aanhouden van 10-15%.

Een paar aandachtspunten bij het geven van groente:

  • gebruik bij voorkeur biologische groente;
  • kook de groente kort (maximaal 5 minuten) want de voedingstoffen van rauwe groente worden niet optimaal opgenomen;
  • snijd de groente heel fijn of puree deze want grote stukken worden door de darmen van  hond niet verteerd
  • maak een grotere hoeveelheid (bijvoorbeeld voor een week of 2) en vries dit in per portie per dag. Voor kleinere honden kan je gepureerde groente ook makkelijk invriezen in een ijsklontenbakje. Let wel op dat je de groente niet langer dan 4 weken in de vriezer bewaard, want dan gaat het verliezen aan voedingswaarden.

Het is dus duidelijk dat een goede kwaliteit vers vlees, aangevuld met – bij voorkeur biologische – groente bijdraagt aan een gezond, lang leven voor onze honden! Daarom geef ik mijn honden al jarenlang groente!

Close

Unlock The Dog Code met KORTING!
Wil jij ook de hond van je dromen? Gezond, blij en super gehoorzaam? 

Volg NU de FRAMEWORK Online Training  met introductie KORTING voor slechts € 59,95!